Argentijnse alfajores

 

alfajores de maicena

Wat zijn alfajores eigenlijk?

Een alfajor is een typisch Argentijnse delicatesse. Er bestaan veel verschillende varianten van het Argentijnse koekje. De basis bestaat uit twee ronde koekjes met dulce de leche ertussen. Bij Empanadas Máxima vind je bijvoorbeeld ook alfajores omhuld met een laagje pure chocolade, een variant met witte chocolade of een met merengue.

Alfajores zijn heerlijk als zoet tussendoortje en ook erg lekker bij de koffie of thee. In Argentinië worden ze vaak gegeten tijdens de mierenda: theetijd met familie. Dit is een moment waarop Argentijnen de nationale thee Yerba Mate drinken, vaak gepaard met wat lekkers zoals facturas, medialunas of dus alfajores. 

Alfajores zijn een perfect cadeau voor de liefhebber van zoetigheden. Ze zijn per stuk mooi verpakt in een gouden, zilveren of bronzen wikkel en zijn ook te koop in doosjes van 6 of 12 stuks

Alfajor de maicena

Alfajores de maicena 

Koningin Máxima is opgegroeid met alfajores en deelde ter gelegenheid van haar 49ste verjaardag het recept van haar favoriete alfajores: alfajores de maicena. Deze speciale alfajores worden gemaakt van twee citroenkoekjes, gevuld met dulce de leche en geraspte kokos. 

 

“Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel, zodat je ook zelf thuis kunt bakken”, Koningin Máxima 

 

Heb je zin om de lievelingskoekjes van Máxima te proeven, maar ben je geen keukenprins(es)? Dan ben je natuurlijk van harte welkom bij ons in de winkel!

 

Recept

Ingrediënten koekjes

– 300 gr maizena

– 200 gr bloem

– 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)

– 150 gr suiker

– 4 eidooiers

– 1 theelepel baking soda 

– 2 afgestreken theelepels bakpoeder

– het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder

– de geraspte schil van 1 citroen

– 1 theelepel cognac

 

Ingrediënten vulling

 Dulce de leche

– geraspte kokos

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!

 

Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar.

 

Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.

Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen.

Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar.

Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.

 

“De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar” Koningin Máxima

Nieuwer bericht