Empanadas

Empanadas

Empanadas, je komt ze overal ter wereld tegen en elk land heeft weer een eigen variant. Bij Empanadas Maxima vind je traditionele, Argentijnse empanadas. 

Empanadas zijn een begrip in Argentinië, je vindt ze op elke hoek van de straat, worden gegeten op elk moment van de dag en elke streek heeft weer net een eigen variant. Iedere inwoner zal je verzekeren dat die in zijn of haar stad de lekkerste zijn.

Wat is een empanada eigenlijk? 

Empanadas Maxima

Empanada betekent eigenlijk letterlijk 'iets in deeg gevouwen'. Empanadas zijn maanvormige pasteitjes en de vullingen kunnen enorm variëren. In Buenos Aires, waar het familierecept vandaan komt dat wij gebruiken, zijn er een aantal echte klassiekers. Die verkopen wij dan ook in onze winkel, zoals rundergehakt met stukjes gekookt ei of mais met roomsaus. Maar je kunt met vullingen natuurlijk eindeloos variëren en hierdoor kom je heel veel verschillende empanadas tegen. Veelal hartig, maar zoet kan ook. Het deeg wordt meestal gemaakt van tarwebloem, maar in sommige gebieden kom je ook empanadas tegen op basis van maismeel. En onze empanadas worden gebakken in de oven ('Salta stijl'), maar empanadas frituren wordt ook gedaan ('Tucuman stijl').

Oorsprong

Empanadas Maxima Oven

Het oudst bekende empanada recept dateert uit 1520 en is gevonden in een Catalaans kookboek. Deze empanadas waren gevuld met zeevruchten. In de 16e eeuw namen Spaanse immigranten het recept mee naar Argentinië.  

Het verhaal gaat dat de Spanjaarden empanadas oorspronkelijk weer hadden overgenomen van de Arabieren, die ze bereidden met lamsvlees, bulgur en kruiden. Nog verder terug in de geschiedenis kom je ook een variant van empanadas tegen bij de Oude Grieken, die ze met filodeeg maakten.

Empanadas stonden bekend als eten van arbeiders: het is vullende en volledige maaltijd die super gemakkelijk mee te nemen is. Een grappig feitje is ook dat je een empanada met vieze arbeidershanden goed kon eten, je hield het vast aan de rand en gooide deze daarna gewoon weg. Nu is het een echte streetfood klassieker geworden en kom je ook heel verfijnde empanadas tegen die eerder een delicatesse zijn. Maar dat het een handige snack is die je makkelijk uit de hand kunt eten, dat is gebleven!

Empanadas voor ieder moment & voor elke gelegenheid 

combo vino empanadas maxima

In Argentinië worden empanadas door veel families bereid voor feesten en familiegelegenheden. Ook vind je in de koelkast vaak een voorraadje empanadas, voor even tussendoor. Op iedere straathoek en op markten worden verse empanadas aangeboden als street food. Daarnaast hebben de meeste Argentijnse restaurants hun eigen versie van de empanada op de menukaart staan.

Empanadas zijn geschikt voor ieder moment van de dag, zowel voor lunch als borrel of avondeten. Maak de maaltijd bijvoorbeeld compleet met een kom soep of een lekker frisse salade! En empanadas gaan ook heerlijk samen met onze chimichurri en een glaasje Malbec of Torrontès.  

Fiesta!

Empanadas Maxima klein formaat copetin

Dat empanadas ook een zeer geslaagde formule zijn voor feesten en evenementen blijkt uit de vele leveringen voor catering die wij verzorgen. We leveren empanadas in het standaard formaat, maar kunnen ook kleine empanadas maken ('Copetin'). Dit is bijvoorbeeld heel geschikt voor een bruiloft of als borrelhapje. Voor cateringaanvragen van 50 empanadas of meer, hanteren wij speciale cateringprijzen. Nieuwsgierig geworden? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

Trek gekregen na het lezen van dit artikel? Kom gezellig langs bij ons in de winkel of op de markt. Hasta Pronto! 

Terug naar blog